"Ook veelclaimer recht op polis"
Rechtbijstandsverzekeraar wilde van de klant af...
Wie een rechtsbijstandsverzekering heeft, stapt wellicht wat makkelijker naar de rechter dan wie het allemaal zelf moet betalen. Verzekeraars zitten er echter niet op te wachten dat je om de haverklap juridische bijstand verzoekt. Maar dat betekent nog niet dat zij die verzekering mogen opzeggen. Univé beëindigde de verzekering van een klant die wel héél vaak een beroep op hen deed, maar de verzekeraar wordt teruggefloten door het Kifid.
Jurist Paul van Straaten* stond de klant bij in zijn zaak bij het Kifid, het klachteninstituut voor de financiële sector. De klant had sinds 2014 een rechtsbijstandsverzekering bij Univé. In 2017 krijgt hij voor het eerst een brief over zijn claimgedrag. Wie vaker dan twee keer in een jaar of vier keer in drie jaar een claim indient, krijgt deze brief automatisch. Deze klanten krijgen te horen dat zij vaker dan gemiddeld een beroep doen op de verzekering en hen wordt gevraagd kritisch om te gaan met verzoeken om rechtshulp. Eventueel kan de verzekering worden opgezegd of de dekking worden aangepast, meldt Univé.
De man meldt in de twee jaar hierna doodleuk nog eens vijf zaken aan. Volgens Van Straaten gaat het om onder meer om burenoverlast, om de woningbouwvereniging, een medische fout en schade door een verkeersongeval. Hij heeft het onder meer aan de stok met zijn zorgverzekeraar.
Hij krijgt nogmaals een waarschuwingsbrief. Als de man daarna wederom bij Univé verzoekt om rechtshulp, is de verzekeraar er klaar mee en zegt de verzekering op. De man gaat daar niet mee akkoord en stapt uiteindelijk naar het Kifid.
De man wordt namelijk geweigerd bij andere rechtsbijstandsverzekeraars, omdat die kunnen zien dat zijn vorige polis door de verzekeraar is opgezegd. Vervelend, vindt hij, omdat er nog diverse zaken op de rol staan die gerelateerd zijn aan zijn eerdere meldingen. Een nieuwe verzekeraar dekt ook geen hulp bij lopende conflicten. De man heeft er dus veel last van dat hij zijn verzekering kwijt is.
Het Kifid bestudeert de voorwaarden en de correspondentie tussen Univé en de man. De conclusie is dat hij niet goed genoeg is gewaarschuwd dat zijn verzekering zou worden opgezegd als hij bovengemiddeld veel zou blijven claimen. Het klachteninstituut draait de opzegging dus terug. Ook heeft de klant recht op een vergoeding van €400 voor proceskosten.
*Kifid expert van LawNed