Als bewindvoerder beheert u de bezittingen en schulden van iemand die onder bewind is gesteld. De wettelijke term voor de persoon die onder bewind is gesteld is "rechthebbende" (wij spreken liever van: client).
Als bewindvoerder gaat u alleen over de financiën; uitdrukkelijk niet over de persoonlijke rechten van de client. Hij of zij mag bijvoorbeeld wel zonder toestemming van de bewindvoerder trouwen of stemmen bij verkiezingen.
Beheren betekent dat u zorgdraagt voor de instandhouding van de eigendommen van client en dat er op een verantwoorde manier wordt omgegaan met de inkomsten en uitgaven van client. U dient – zoals dat heet – als ’een goed huisvader' met de financiën en eigendommen van client om te gaan.
Bewindvoering zelf uitvoeren en uitbesteden?
In de praktijk blijkt de invulling van verantwoorde bewindvoering moeilijk. LawNed kan u ook coachen naar volledige uitvoering van het bewind. Eventueel stap voor stap. Het tempo wordt dan in overleg bepaald.
Als u het liever niet zelf doet dan is uitbesteden een oplossing.
LawNed is voorstander van een rol voor de direct betrokkene(n) van de client. De direct betrokkene die zelf liever niet de verantwoordelijkheid draagt krijgt een rol voor de aanlevering van informatie en kan daar een vergoeding voor ontvangen.
LawNed biedt sinds 2024 tevens Advies, Begeleiding & Bewind voor volwasssenen met een beperking. Dit wordt uitgevoerd onder de handelsnaam abbNed.
Bewindvoering
Als bewindvoerder dient u ervoor te zorgen dat de financiële huishouding van client op orde is: u zorgt dat rekeningen betaald worden en dat er geen onverantwoorde uitgaven
worden gedaan. Er mogen geen (nieuwe) schulden ontstaan. Als er schulden zijn, dient u die – als dat mogelijk is – af te betalen met een betalingsregeling.
Als er teveel of te grote schulden zijn, dient u de client aan te melden bij de schuldhulpverlening van de gemeente.
Voor de lange termijn is het van belang dat voor client gespaard wordt.
Het grootste belang voor client en bewindvoerder is het voeren van een goede administratie en verslaggeving naar de kantonrechter.
Na ontvangst van de boedelbeschrijving bepaalt de kantonrechter wanneer u als bewindvoerder voor het eerst een zogeheten
Rekening en Verantwoording (R&V) moet indienen. Een overzicht van onder meer de (netto) inkomsten en uitgaven over een bepaalde periode (meestal het
afgelopen jaar). Hier geeft u ook de bezittingen en eventuele schulden op.
Aan de hand van de opgave controleert de kantonrechter of u uw taak als bewindvoerder goed uitoefent. In de praktijk blijkt de controle streng en kunnen zelfs hele kleine bedragen aanleiding zijn voor nadere toelichting. Anderzijds is in de praktijk ook gebleken dat de 'controleurs' die feitelijk de opgaven nazien en controleren niet altijd even deskundig blijken (is onze ervaring).
In Nederland zijn er verschillende vormen van bewindvoering, elk met specifieke doelen en toepassingen. Hier zijn enkele veelvoorkomende vormen van bewindvoering:
Het type bewindvoering dat wordt ingesteld, hangt af van de specifieke situatie en behoeften van de betrokken persoon. Het wordt meestal aangevraagd bij de rechtbank, en de rechter beslist welke vorm van bewindvoering passend is. Het doel van al deze vormen van bewindvoering is om de belangen en het welzijn van kwetsbare personen te beschermen en om hen te helpen bij het nemen van beslissingen wanneer ze dat zelf niet kunnen.
(Paul van Straaten)